Vilken toalett har jag?
Det kan vara svårt att se vilken serie din toalett tillhör om du inte har sparat fakturan, bruksanvisningen eller skrivit ner det på ett papper. Det kan vara så att du har flyttat till en bostad där du inte själv har köpt den befintliga WC:n.
Som tur är, är det relativt enkelt att ta reda på vilken serie din befintliga Ifö-toalett tillhör.
Du behöver egentligen bara titta på spolknappen. Spolknappen visar ofta tillverkarens namn. Om du har en Ifö-toalett kan du jämföra spolknappen med våra modeller, om du känner igen någon av modellerna i vår produktkatalog, så är det den serien du har. Spolknappen är uppkallad efter toalettserien.
Hur byter du ut en toalett?
Beroende på vilken toalettmodell du väljer att byta ut din gamla mot, finns det några saker du behöver känna till i samband med byte av toalett. Tänk på följande:
Innan du letar efter en ny kan det vara en bra idé att känna till märket och serien på din befintliga toalett. Installationsprocessen kan vara mindre krävande om du väljer en toalett som matchar storleken på din befintliga toalett. Om du väljer en helt ny modell eller byter från en golvstående till en vägghängd modell finns det mer att tänka på i installationsprocessen:
- Har din nya toalett samma mått som den gamla?
- Är vattenlåset det samma?
- Behöver det dras nya rör?
- Ska avloppet placeras annorlunda?
- Behöver du ta hänsyn till golvvärme, om du väljer en WC med skruvhål?
- Kommer en toalett som silikoneras att täcka existerande skruvhål?
- Byter du från golvstående till vägghängd WC?
Det kan vara en bra idé att rådgöra med en certifierad VVS-installatör innan du börjar renovera ditt badrum. Ibland kan drömmarna du har om ett nytt badrum vara mer krävande än du först trodde.
När ska man byta ut en befintlig toalett?
Det finns inga regler för när du ska byta ut din toalett. Men de vanligaste skälen till att man överväger att byta ut en befintlig toalett är att toaletten är sönder eller att ditt badrum behöver renoveras. En annan anledning kan vara att du vill spara vatten med en mer miljövänlig toalett.
1. Toaletten är sönder
Det kan hända att din befintliga toalett står och rinner eller på annat sätt är sönder. Om den inte går att reparera genom att avkalka cisternen, byta ut en läckande packning eller utloppsventil, kan en lösning vara att byta ut toaletten. Prata med din lokala installatör som kan hjälpa till att avgöra om det verkligen är dags att byta ut toaletten.
2. Renovering av badrum
Oftast byts toaletten ut när badrummet renoveras. Om du har en golvstående toalett ersätts den oftast med en vägghängd modell. Anledningen till det är att det är lättare att rengöra runt en vägghängd toalettskål. Ett annat skäl till att välja en vägghängd modell är att de sparar plats i badrummet.
3. Lättillgängligt och användarvänligt badrum
Den normala sitthöjden på en toalett från Ifö är 42 cm - utan sits. Dessutom har Ifö en förhöjd modell med sitthöjden 46 cm - utan sits. De flesta sitter bekvämt på en toalett med en sitthöjd på 42 cm, även om den höga modellen är en fördel om du har problem med knä eller höfter eftersom det underlättar rörelsen när du sätter eller reser dig från toaletten. För extra support kan man komplettera med armstöd.
4. Vattenbesparing
En annan vanlig orsak till att byta ut toaletten är att äldre toaletter använder mycket vatten. Äldre toaletter kan använda upp till 12 liter vatten per spolning. Nya toaletter är mer vattenbesparande, vilket är bra för miljön såväl som för din plånbok.
Ifös toaletter har en stor och en liten spolning som förbrukar 4 liter respektive 2 liter vatten. Så det finns mycket att spara genom att ersätta en äldre toalett med en modern variant.