Problem med kalk i badrummet
Kalk i vattnet i badrummet
Kalk finns i grundvattnet och därför också naturligt i vårt hushållsvatten. Vissa geografiska områden innehåller mer kalk än andra och kan därför ha större problem med kalkavlagringar i badrummet.
Kalk syns, om den sätter sig på badrumsprodukter, som vita eller vitgula avlagringar och kan vara svåra att få bort.
Kalk är en yttre påverkan och täcks därför inte av produktgarantin.
Ta bort smuts och kalk i cisternen
Kalkavlagringar i spol- och flottörventil såväl som i packningar kan enkelt tas bort under rinnande vatten med händerna. Du kan se här hur du tar bort cisternkåpan. Tänk på att komponenterna i cisternen inte är resistenta mot syra. De får därför inte avkalkas kemiskt.
Underhåll av sanitetsprodukter med kalkavlagringar
Våra sanitetsprodukter är belagda med en mycket stark och förseglad glasyr, Ifö Clean, vilket gör produkterna mycket enkla att rengöra men inte underhållsfria.
För att hålla toalettskålen fri från kalk och smus och bibehålla den rena och glänsande glasyren är det nödvändigt att rengöra toalettskålen regelbundet. Ifö rekommenderar minst en gång i veckan.
Har man fått en kalkbeläggning så kan det vara tufft att få bort, förutom milda kalklösande rengöringsmedel kan man testa något av följande:
- Universal allputsmedel
- Hushållsättika - blanda en del ättika och en del vatten och häll i wc-skålen, låt verka för att sedan skrubba rent med toaborsten
- Diskmaskinstablett - lägg i en tablett i wc-skålen och häll på varmt vatten, låt verka en stund för att sedan skrubba rent med toaborsten
Blå ränder i toaletten på grund av kalk
Om färg-/doftinsatser som exempelvis Ifö Fresh WC-sticks används kan blå ränder förekomma på toaletten på grund av kalk. Detta beror på att den blå färgen från insatsen sätter sig som en kalkbeläggning i WC-skålen. De blå ränderna avlägsnas därför enkelt genom att ta bort kalken.